EXPERIMENTALS

 TEMA 6. HÈRENCIA

Aquí teniu els powers de classe.
Hola , us adjunto aquest QuèQuiCom que parla de l'herència i està molt bé!!!! Parla de moltes més coses però us pot ajudar a entendre conceptes de classe!!!!!


  TEMA 5. VIDA AL PLANETA TERRAQUAN, COM  I  A ON S'ORIGINA LA VIDA?
Hi ha moltes teories i creences que parlen de com s'ha originat la vida, de com es va formar el primer ésser viu al nostre planeta i si aquest primer ésser viu del planeta Terra es va forma aquí o venia d'un altre lloc del nostra Univers. ( Vosaltres teniu totes les teories explicades a les fotocopies i al quadre resum)
A partir de les dades fòssils, es pot determinar que la vida va aparèixer a la Terra fa aproximadament 3800 MA.180 MA, van aparèixer els mamífers, fa uns 65 MA els primats, fa uns 7 MA el nostre últim ancestre comú amb els primats i fa uns 4,5 els homínids.Però l'origen de la vida és una incognita que sempre ha tingut l'ésser humà. Des de la Grècia clàssica els naturalistes s'han preguntat com va aparèixer vida a la Terra. Des de la generació espontània, defensada per Aristòtil (350a.c) que va ser considerada fins principis del s.XIX convivint amb la idea de creació divina. "TEORIA" DE LA CREACIÓ DIVINA  
"TEORIA" DE LA GENERACIÓ ESPONTÀNIAEls éssers vius naixen espontàniament de la matèria orgànica en descomposició. Fins i tot es deia que provenien de matèria inert.

Basat en observacions quotidianes.

TEORIA GERMINAL

La teoria diu que tot ésser viu prové d'un altre ésser viu.

Redi (mitjans s.XVII): Va demostrar que les larves de la mosca que apareixien a la carn en descomposició no provenien de la carn sinó de les mosques. I posteriorment va veure que de les larves sortien les mosques.

Pasteur ( segle XIX): va comprovar que els microorganismes presents a l’aire són els que descomponen els medis de cultiu i va concloure dient que tot ésser viu, independentment de l al seva grandària, prové d’un altre ésser viu. Pero...com van aparèixer els primers éssers vius???????
(Tant l’un com l’altre es qüestionaven la generació espontània i mitjançant experiments van demostrar que no era certa)   PERÒ D'ON PROVÉ EL PRIMER ÉSSER VIU? I hi ha varies teories que expliquen aquesta aparició:
 TEORIA D’OPARIN.( 1922)

Biòleg Oparin, teoria més acceptada, ell va elaborar una hipòtesi de l’origen.

La vida es va originar a la Terra primitiva a partir de molècules que es van formar gràcies a les condicions que aquesta tenia, és a dir, a partir dels gasos de l’atmosfera primitiva i per l’acció de descàrregues elèctriques produïdes per les tempestes i de la llum ultraviolada del Sol. Aquestes molècules s’acumulen als oceans formant la sopa primitiva, i dins d’aquesta algunes molècules es van poder reproduir ( fer còpies) utilitzants altres molècules de la sopa i també es van unir amb altres biomolècules ,tancant-se en unes gotes d’aigua formant els coacervats, i aquests van donar lloc a les primeres cèl·lules.El primer en aconseguir comprovar la hipòtesi va ser Stanley Miller (1953) a través d’un experiment on recollia precursors de biomolècules, però d’altres com Joan Oró, científic català també va obtenir grans resultats.                           
                           
El vídeo que trobareu a continuació és un resum dels científics i les seves teories. Observareu que apareixen més científics dels estudiats a classe, el motiu és perquè nosaltres hem estudiat aquells científics que donen nom a la teoria o creença, que no vol dir que no hi haguessin d’altres amb idees molt similars. És un vídeo divertit que pot aclarir dubtes.
         
PERÒ, COM S'ORIGINEN ELS DIFERENTS ÉSSERS VIUS? LA DIVERSITAT

TEORIES FIXISTES vs TEORIES EVOLUCIONISTES

TEORIES FIXISTESEl fixisme és una teoria segons la qual tot allò que existeix, incloent els éssers vius, no ha variat amb el pas del temps i s'observa, el dia d'avui, en la mateixa forma que ha presentat en el passat i que continuarà mostrant en el futur. Així, el fixisme descriu la natura com una realitat definitiva i acabada en la qual els éssers vius constitueixen formes inalterablesFixistes creacionistesExisteix un sol procés de creació, segons la qual l'univers va ésser creat per Deu, tal i com és en l'actualitat.

Uilitzant el llibre del Gènesi com a principal font d'informació. Segons Ussher, laTerra va ser creada l'any 4.004 aC. , el 25 d'octubre a les nou del matí.


Fixistes catastrofistes

Al llarg de la història es donen diversos processos de creació i extinció d’organismes.

El zoòleg i naturalista Georges Cuvier (1769-1832), impulsor de l'anatomia comparada i de la paleontologia, va ser un altre dels científics il·lustres que es van posicionar a favor del fixisme. Cuvier va ser el pare de la teoria fixista coneguda com catastrofisme, formulada per explicar la diversitat dels organismes i de les troballes fòssils que contradeien el fixisme.
Segons Cuvier la Terra havia estat poblada per col·leccions independents d'organismes vius, producte de diversos actes creadors els quals alternaven amb períodes de grans catàstrofes, com el diluvi universal de la Bíblia, durant els quals la major part de les espècies existents desapareixien.


TEORIES EVOLUCIONISTES

Al s.XVIII ( finals) van començar a aparèixer treballs que plantejaven la idea de que els organismes havien sofert una mena de canvi, com a Lamarck.

TEORIA DE LAMARCK  O TEORIA DELS CARÀCTERS ADQUIRITS ( TEORIA DEL ÚS I  DESÚS) 1800

Els éssers vius tenen una tendència natural cap a la perfecció amb la conseqüència de la transformació de les espècies.
   
TEORIA DE DARWIN O DE LA SELECCIÓ NATURAL. 1859

En la lluita per la supervivència alguns individus tenen més èxits que d’altres, aquells que presentin variacions favorables, es reproduiran i deixaran més descendents que els altres.

   TEORIA SINTÈTICA DE L'EVOLUCIÓ O NEODARWINISME
L’arbre de la vida, cada branca una espècie i a mida que anem baixant els seus progenitors, d'on prové, nosaltres som una branca d’aquest arbre. Fins arribar a un avantpassat comú que Darwin deia que es trobaria sota terra en forma de fòssil, i si els peixos van donar lloc als animals terrestres, hauríem de trobar un fòssil d’un animal que tingués característiques de peix i d’animal terrestre, una transició.

Amb els avenços de la ciència i la tecnologia es va poder provar i descartar diferents aspectes de l’evolució, sobretot científics del s.XX amb la genètica:

- L’herència dels caràcters adquirits de Lamarck, va ser rebutjada per la genètica.
- Les petites variacions de les que parlava Darwin: eren mutacions. La genètica explica el mecanisme biològic que dóna pas a aquestes característiques. (pag 51)

La recombinació de gens durant la meiosi (divisió de les cèl·lules per donar gàmetes, és a dir, cèl·lules reproductores, com són en el nostre cas, òvuls i espermatozous)ja és una font de variabilitat, llavors es poden formar genotips molt diferents. A aquesta l’afegim les mutacions, també a l’atzar.

Amb aquests avenços es modifica la teoria de Darwin i passa a dir-se Neodarwinisme o teoria sintètica de l’evolució
L'HOME
És la primera forma de vida capaç de modificar el procés evolutiu, sense tenir en compte les complexes cadenes alimentàries que mantenen les espècies ni el ric magatzem d’informació genètica que representen aquestes espècies. Taxa d’extinció, una espècie per dia. SELECCIÓ ARTIFICIAL


PELI DE DARWINAquesta és la primera part d'una petita pel·lícula animada que trobareu sencera al youtube , us recomano veure-la, és entretinguda i interessant    A continuació adjunto el PowerPoint utilitzat a classe:Està dividit en 2 per poder penjar-lo.  

TEMA 4. PLANETA TERRALa major part de les presentacions estan dividides en dos per poder adjuntar-les al blog
TERRATRÈMOLS
 

VOLCANS


EXERCICIS

Recordeu la pàgina de deures sobre l'explicació de la formació de diferents illes i muntanyes? doncs aqui teniu els casos resolts amb imatges.
TEMA 3 . TERRA I LLUNA

Hola! he tallat la presentació en dues parts per poder així penjar-la.


TREBALL DE NADAL
Us felicito per les representacions del nostre Sistema Solar. Molt bona feina i recordeu, tothom pot ser creatiu!!!
TEMA 2. UNIVERS
TREBALLS DEL MÈTODE CIENTÍFIC

Els i les alumnes de l’optativa de Ciències del Món han fet una petita investigació a diferents àmbits per posar en pràctica el mètode científic. A continuació trobareu algunes de les presentacions que van realitzar un cop acabada la investigació.